niedziela, 12 października 2014

Sos beszamel

Witam,
zapraszam na pyszny sos.


Będziecie potrzebować:

- sól i pieprz,
- trzy łyżki masła,
- trzy łyżki mąki,
- jedna szklanka mleka,
- gałka muszkatołowa.


Wykonanie:

W garnku rozpuszczam masło.


2. Zmniejszam palnik, wsypuję mąkę. Mieszam cięgle do chwili, aż rozmieszają się wszystkie grudki a mąka zacznie "bomblować".


3. Dolewam mleko.


4. Cały czas gotując, mieszam bardzo dokładnie.


5. Wyłączam palnik. Dodaję płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej, trochę soli i dużo pieprzu. Mieszam. Od razu podaję.


Sos nadaję sie do warzyw gotowanych i potraw z drobiu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz