wtorek, 14 października 2014

Nalewka cytrusowa

Witam,
zapraszam na prawdziwie cytrusowe cudo.


Będziecie potrzebować:

- trzy cytryny,
- dwa pomarańcze,
- limonka,
- cukier,
- wódka (500 ml).


Wykonanie:

1. Cytrusy obieram. Skórki odkładam.


2. Odkrawam od nich końcówki.


3. Zalewam w garnku tak, żeby wody było centymetr powyżej najwyższego owocu. Wyjmuję cytrusy a wodę zagotowuję. Następnie wyłączam palnik, wrzucam do wody cytrusy i trzymam je tak 10 minut.


4. Po tym czasie cytrusy wyjmuję, przekrawam na połówki i wrzucam do zakręcanego wyparzonego słoika.


5. Do słoika wsypuję 100 gram cukru.


6. Zalewam 250 ml wódki i 250 ml zimnej przegotowanej wody.


7. Zakręcam słoik i potrząsam intensywnie do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiam na 24 godziny.


8. Odłożone skórki wkładam do słoika.


9. Zasypuję 100 gram cukru.


10. Odstawiam również na 24 godziny.


11. Po tym czasie skórki z zalewą wlewam do garnka, dolewam 150 ml wody. Doprowadzam do wrzenia. Odstawiam do wystygnięcia.


12. Cytryny wyjmuję ze słoika, wyciskam z nich sok do dużej miski.



13. Do tej samej miski wlewam 250 ml wódki.



14. Oraz płyn ze słoika (ten po cytrynach) i skórki razem z płynem. Mieszam.


15. Do wyparzonych butelek wkładam lejek wyściełany gazą złożoną "na cztery".


16. Powoli przelewam do nich cytrynową nalewkę.


Zamykam i odstawiam na minimum 4 tygodnie. Ale oczywiście im dłużej postoi, tym lepiej.
Nalewkę należy przemieszać przed podaniem bo na butelce osadza się pyłek cytrusowy i najlepiej ją schłodzić.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz