czwartek, 9 października 2014

Pstrąg w ziołach

Witam,
zapraszam na pyszną rybę.


Będziecie potrzebować:

- dwa patroszone pstrągi (bez głów),
- sól i pieprz,
- pół cytryny,
- bułka tarta,
- olej,
- masło,
- ząbek czosnku,
- zielona pietruszka, koperek.


Wykonanie:

1. Z cytryny obieram skórkę i wyciskam sok.


2. Ryby myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą i pieprzem z wierzchu i od wewnątrz.


3. Z wierzchu ryby polewam sokiem z cytryny.


4. Skórkę cytrynową kroję w wąskie paseczki.


5. Do skórki dodaję posiekane zioła.


6. Oraz przeciśnięty czosnek.


7. I trzy łyżki bułki tartej.


8. Mieszam dokładnie.


9. Dolewam 4 łyżki oleju.


10. Masą bułkową smaruję pstrągi wewnątrz.


11. i na zewnątrz.


12. Przekładam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.


13. Rybę wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piekę 20 - 25 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz