Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz szósty.
Będziecie potrzebować:
- 250 gram borówek,
- cytryna,
- cukier waniliowy,
- cukier żelujący 3:1.
Wykonanie:
1. Borówki wrzucam do garnka.
2. Dorzucam skórkę z otartej cytryny.
3. Dolewam 100 ml zimnej wody. Wstawiam garnek na niewielki palnik.
4. Dosypuję 40 gram cukru waniliowego i 40 gram cukru 3:1.
5. Gotuję czasem mieszając aż płyn modno się zredukuje (około 50 minut).
6. Jeszcze gorącą konfiturę wlewam do słoiczków.
7. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz