wtorek, 7 października 2014

Konfitura borówkowa

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz szósty.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram borówek,
- cytryna,
- cukier waniliowy,
- cukier żelujący 3:1.


Wykonanie:

1. Borówki wrzucam do garnka.


2. Dorzucam skórkę z otartej cytryny.


3. Dolewam 100 ml zimnej wody. Wstawiam garnek na niewielki palnik.


4. Dosypuję 40 gram cukru waniliowego i 40 gram cukru 3:1.


5. Gotuję czasem mieszając aż płyn modno się zredukuje (około 50 minut).


6. Jeszcze gorącą konfiturę wlewam do słoiczków.


7. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz