poniedziałek, 22 września 2014

Ser feta w oliwie

Witam,
zapraszam na idealną pastę do kanapek.


Będziecie potrzebować:

- ser feta,
- oliwa z oliwek,
- papryczka chilli,
- czosnek (3 ząbki),
- pieprz w kolkach,
- świeża bazylia,
- papryka słodka i ostra,
- koperek, estragon, zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Ser feta kroję na kawałki nie większe niż 1 cm na 1 cm.


2. Papryczkę chilli kroję w cienkie krążki, usuwam wszystkie pestki.


3. Czosnek obieram, również kroję w cienkie plasterki.


4. Do wyparzonego słoika wrzucam połowę fety i świeżą bazylię.


5. Dokładam papryczkę i czosnek.


6. Następnie dosypuję po trochu suszonych papryk i ziół.


7. Na koniec kilka ziaren pieprzu i resztę fety.


8. Całość zalewam oliwą, aż po krawędź słoika, zakręcam.Wstawiam na trzy dni do lodówki.


Jeśli oliwa zacznie tężeć, nie przejmujcie się. Po prostu wyjmijcie słoik z lodówki na mnie więcej godzinę przed posiłkiem. A jak już zrobicie sobie kanapki, wstawcie znowu zakręcony słoik do lodówki. 
Ser feta nadaje się również do sałatek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz