Witam,
zapraszam na idealną pastę do kanapek.
Będziecie potrzebować:
- ser feta,
- oliwa z oliwek,
- papryczka chilli,
- czosnek (3 ząbki),
- pieprz w kolkach,
- świeża bazylia,
- papryka słodka i ostra,
- koperek, estragon, zielona pietruszka.
Wykonanie:
1. Ser feta kroję na kawałki nie większe niż 1 cm na 1 cm.
2. Papryczkę chilli kroję w cienkie krążki, usuwam wszystkie pestki.
3. Czosnek obieram, również kroję w cienkie plasterki.
4. Do wyparzonego słoika wrzucam połowę fety i świeżą bazylię.
5. Dokładam papryczkę i czosnek.
6. Następnie dosypuję po trochu suszonych papryk i ziół.
7. Na koniec kilka ziaren pieprzu i resztę fety.
8. Całość zalewam oliwą, aż po krawędź słoika, zakręcam.Wstawiam na trzy dni do lodówki.
Jeśli oliwa zacznie tężeć, nie przejmujcie się. Po prostu wyjmijcie słoik z lodówki na mnie więcej godzinę przed posiłkiem. A jak już zrobicie sobie kanapki, wstawcie znowu zakręcony słoik do lodówki.
Ser feta nadaje się również do sałatek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz