środa, 24 września 2014

Konfitura malinowa

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz piąty.


Będziecie potrzebować:

- maliny (250 gram),
- cukier.


Wykonanie:

1. Maliny przebieram, oczyszczam i wsypuję do garnka.


2. Zasypuję połową szklanki cukru i wstawiam na całą noc do lodówki.


3. Następnego dnia wstawiam maliny na mały palnik.


4. Rozdrabniam łyżką.


5. Dosypuję jeszcze pół szklanki cukru i dolewam szklankę wody. Gotuję godzinę.


6. Przecedzam jeszcze gorącą konfiturę do małych słoiczków.


7. Zakręcam szczelnie. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


Można dodać dwie łyżki do gorącej, rozgrzewającej herbaty. Konfitura idealna na jesienne katary. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz