Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz trzeci.
Będziecie potrzebować:
- około kilogram małych pieczarek,
- główka czosnku,
- jedna szklanka (250 ml) octu,
- dwie łyżki gorczycy,
- 75 gram cukru,
- dwie łyżki soli,
- trochę koperku,
- liście laurowe.
Wykonanie:
1. Pieczarki myję bardzo dokładnie w zimnej wodzie.
2. Czosnek obieram.
3. Gotuję pieczarki dwie minuty w lekko osolonym wrzątku.
4. Pieczarki z czosnkiem układam w słoikach.
5. Do każdego słoika wkładam po dwa listki laurowe i łyżkę gorczycy.
6. Dokładam też trochę koperku.
7. Z octu, soli, cukru i 75 ml wody gotuję zalewę.
8. Gorącą zalewę przelewam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem. Zostawiam na noc do ostygnięcia.
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz