środa, 3 września 2014

Pieczarki z czosnkiem

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz trzeci.




Będziecie potrzebować:

- około kilogram małych pieczarek,
- główka czosnku,
- jedna szklanka (250 ml) octu,
- dwie łyżki gorczycy,
- 75 gram cukru,
- dwie łyżki soli,
- trochę koperku,
- liście laurowe.


Wykonanie:

1. Pieczarki myję bardzo dokładnie w zimnej wodzie.


2. Czosnek obieram.


3. Gotuję pieczarki dwie minuty w lekko osolonym wrzątku.


4. Pieczarki z czosnkiem układam w słoikach.


5. Do każdego słoika wkładam po dwa listki laurowe i łyżkę gorczycy.


6. Dokładam też trochę koperku.


7. Z octu, soli, cukru i 75 ml wody gotuję zalewę.


8. Gorącą zalewę przelewam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem. Zostawiam na noc do ostygnięcia.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz