Witam,
Zapraszam na własnoręcznie zrobiony syrop.
Będziecie potrzebować:
- cztery goździki,
- laska wanilii,
- kardamon mielony,
- cynamon mielony,
- gałka muszkatołowa,
- imbir mielony,
- cukier trzcinowy.
Wykonanie:
1. Do
garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę imbiru,
łyżeczkę gałki, pięć goździków i dwie łyżeczki kardamonu. Laskę wanilii
przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą laską
wanilii dodajemy do pozostałych składników.
2. Gotujemy
około 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjmujemy wanilię i przecedzamy płyn
przez filtr do kawy lub gazę.
3. Płyn
wlewamy ponownie do garnka , dodajemy 100 gram cukru i całość gotujemy na małym
ogniu.
4. Mieszamy od czasu do czasu, aż cukier całkowicie
się rozpuści.
W razie potrzeby
redukujemy płyn aż do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji. Syrop
przelewamy do czystej butelki. Stosuję do kawy i deserów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz