poniedziałek, 1 września 2014

Syrop piernikowy

Witam,
Zapraszam na własnoręcznie zrobiony syrop.


Będziecie potrzebować:

- cztery goździki,
- laska wanilii,
- kardamon mielony,
- cynamon mielony,
- gałka muszkatołowa,
- imbir mielony,
- cukier trzcinowy.


Wykonanie:

1. Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę imbiru, łyżeczkę gałki, pięć goździków i dwie łyżeczki kardamonu. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą laską wanilii dodajemy do pozostałych składników.


2. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjmujemy wanilię i przecedzamy płyn przez filtr do kawy lub gazę.


3. Płyn wlewamy ponownie do garnka , dodajemy 100 gram cukru i całość gotujemy na małym ogniu.


4. Mieszamy od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.  


W razie potrzeby redukujemy płyn aż do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji. Syrop przelewamy do czystej butelki. Stosuję do kawy i deserów. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz