niedziela, 7 września 2014

Kokosanki

Witam,
zapraszam na kokosowe ciasteczka.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram wiórków kokosowych,
- 60 gram masła,
- 150 gram cukru,
- jedna łyżka soku z cytryny,
- trzy  białka,
- jedna łyżka mąki ziemniaczanej.


Wykonanie:

1. Wiórki kokosowe mielę przez chwilę w blenderze.


2. Masło rozpuszczam w garnku.


3. Dodaję do niego 100 gram cukru. Mieszam, aż się rozpuści.


4. Dodaję do tego wiórki.


5. Mieszam dokładnie.


6. Białka ubijam na sztywno.


7. Pod koniec ubijania dodaję do białek pozostałe 50 gram cukru, mąkę i sok z cytryny.


8. 1/3 masy białkowej dodaję do wiórków. Mieszam delikatnie. Pozostałą część dodaję stopniowo.


9. Łyżką nakładam niewielkie ciastka na blachę wyłożoną papierem. Zostawiam spore odstępy, bo ciastka urosną.


10. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjmuję już przestygnięte.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz