piątek, 26 września 2014

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Witam,
zapraszam na chrupiącego kurczaka.


Będziecie potrzebować:

- dwie piersi (filety) z kurczaka,
- płatki kukurydziana,
- sól i pieprz,
- mleko,
- jajko,
- papryka słodka i ostra,
- curry,
- bułka tarta,
- mąka pszenna.


Wykonanie:

1. Filety oczyszczam, kroję w mniejsze kawałki.


2. Filety wrzucam do miski, solę i pieprzę. Sypię paprykami i curry, mieszam i odstawiam do ladówki.


3. Jajko, pół szklanki mleka, szczyptę soli i szklankę mąki mieszam intensywnie. Ciasto powinno być gęstsze, niż na naleśniki.


4. Na głęboki talerz wysypuję około 3/4 szklanki płatków kukurydzianych. Rozgniatam je trochę ręką.


5. Dosypuję do nich dwie łyżki bułki tartej. Mieszam.


6. Filety dokładnie obtaczam w masie naleśnikowej.


7. Z masy naleśnikowej przekładam je do talerza z płatkami. Panieruję.


8. Wkładam na rozgrzaną patelnię na oliwę lub masło klarowane. Smażę na lekko rumiano.


9. Usmażone filety osuszam na ręczniku papierowym.


Przechowuję w lodówce do 3 dni. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz