Witam,
zapraszam na chrupiącego kurczaka.
Będziecie potrzebować:
- dwie piersi (filety) z kurczaka,
- płatki kukurydziana,
- sól i pieprz,
- mleko,
- jajko,
- papryka słodka i ostra,
- curry,
- bułka tarta,
- mąka pszenna.
Wykonanie:
1. Filety oczyszczam, kroję w mniejsze kawałki.
2. Filety wrzucam do miski, solę i pieprzę. Sypię paprykami i curry, mieszam i odstawiam do ladówki.
3. Jajko, pół szklanki mleka, szczyptę soli i szklankę mąki mieszam intensywnie. Ciasto powinno być gęstsze, niż na naleśniki.
4. Na głęboki talerz wysypuję około 3/4 szklanki płatków kukurydzianych. Rozgniatam je trochę ręką.
5. Dosypuję do nich dwie łyżki bułki tartej. Mieszam.
6. Filety dokładnie obtaczam w masie naleśnikowej.
7. Z masy naleśnikowej przekładam je do talerza z płatkami. Panieruję.
8. Wkładam na rozgrzaną patelnię na oliwę lub masło klarowane. Smażę na lekko rumiano.
9. Usmażone filety osuszam na ręczniku papierowym.
Przechowuję w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz