Witam,
zapraszam na prawdziwy, francuski ser.
Będziecie potrzebować:
- jajko,
- sól i pieprz,
- płatki owsiane (lub zmielone migdały),
- 14 orzechów włoskich,
- mąka pszenna,
- tłuszcz do głębokiego smażenia,
- ser camembert.
(kupiony we Francji :) )
Wykonanie:
1. Jajko mieszam z solą i pieprzem.
2. Trochę mąki wysypuję na talerz.
3. Ser kroję mokrym nożem (bo wtedy się nie przykleja) na 8 części.
4. Kawałki sera odtaczam w mące. Strzepuję jej nadmiar.
5. Obrane orzechy wrzucam do blendera. Mielę.
6. Dodaję trzy łyżki płatków owsianych, mielę jeszcze chwilę.
7. Najpierw panieruję ser w jajku (za pomocą widelca, nie rąk, bo się panierka nie będzie trzymać).
8. Z jajka przekładam do ser do mieszanki orzechowej.
9. Ser wrzucam na rozgrzany olej. Smażę na jasno złoty kolor.
Podaję od razu po przyrządzeniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz