środa, 9 lipca 2014

Wspomnienie z Francji część 2 - Smażony francuski camembert

Witam,
zapraszam na prawdziwy, francuski ser.


Będziecie potrzebować:

- jajko,
- sól i pieprz,
- płatki owsiane (lub zmielone migdały),
- 14 orzechów włoskich,
- mąka pszenna,
- tłuszcz do głębokiego smażenia,
- ser camembert.


(kupiony we Francji :) )


Wykonanie:

1. Jajko mieszam z solą i pieprzem.


2. Trochę mąki wysypuję na talerz.


3. Ser kroję mokrym nożem (bo wtedy się nie przykleja) na 8 części.


4. Kawałki sera odtaczam w mące. Strzepuję jej nadmiar.


5. Obrane orzechy wrzucam do blendera. Mielę.


6. Dodaję trzy łyżki płatków owsianych, mielę jeszcze chwilę.


7. Najpierw panieruję ser w jajku (za pomocą widelca, nie rąk, bo się panierka nie będzie trzymać).


8. Z jajka przekładam do ser do mieszanki orzechowej.


9. Ser wrzucam na rozgrzany olej. Smażę na jasno złoty kolor.


Podaję od razu po przyrządzeniu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz