piątek, 11 lipca 2014

Ziemniaki pieczone w śmietanie

Witam,
zapraszam na pyszne ziemniaki.


Będziecie potrzebować:

- 1 kg ziemniaków,
- 300 ml mleka,
- 300 ml śmietanki 30 %,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz,
- ząbek czosnku,
- koperek lub pietruszka,
- trochę miękkiego masła.


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieram i kroję w cienkie (około 2 mm) plasterki.


2. Do garnka wlewam mleko i śmietanę. 


3. Dosypuję gałkę, pieprz i łyżkę soli.


4. Dokładam musztardę.


5. Wkładam ziemniaki.


6. Gotuję 10 minut.


7. Przecinam ząbek czosnku na pół i nacieram nim ścianki naczynia żaroodpornego.


8. Smaruję je masłem.


9. Przekładam ziemniaki razem z mlekiem z garnka do naczynia żaroodpornego.


10. Posypuję z góry jeszcze trochę pieprzem.


Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piekę 35 - 40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni. Gotową posypuję koperkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz