Witam,
zapraszam na pyszne ziemniaki.
Będziecie potrzebować:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 ml mleka,
- 300 ml śmietanki 30 %,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz,
- ząbek czosnku,
- koperek lub pietruszka,
- trochę miękkiego masła.
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram i kroję w cienkie (około 2 mm) plasterki.
2. Do garnka wlewam mleko i śmietanę.
3. Dosypuję gałkę, pieprz i łyżkę soli.
4. Dokładam musztardę.
5. Wkładam ziemniaki.
6. Gotuję 10 minut.
7. Przecinam ząbek czosnku na pół i nacieram nim ścianki naczynia żaroodpornego.
8. Smaruję je masłem.
9. Przekładam ziemniaki razem z mlekiem z garnka do naczynia żaroodpornego.
10. Posypuję z góry jeszcze trochę pieprzem.
Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piekę 35 - 40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni. Gotową posypuję koperkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz