wtorek, 11 marca 2014

Zupa pomidorowa

Witam,
zapraszam na pierwsze danie.


Będziecie potrzebować:

- dwa skrzydełka kurze,
- sól i pieprz,
- keczup,
- pomidory w puszce,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- bazylia,
- cebula,
- marchewka,
- pietruszka,
- por,
- seler.


Wykonanie:

1. Do garnka wlewam 1,5 litra wody. Wrzucam skrzydła kurze, sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Gotuję 20 minut.


2. Obieram marchew, pietruszkę i seler.


3. Wrzucam do garnka, gotuję 10 minut.


4. Obieram cebulę i pora.


5. Wrzucam do garnka, gotuję kolejne 5 minut.


6. Wyjmuję z zupy wszystko, co się gotowało. Marchewkę odkładam, resztę wyrzucam.


7. Wrzucam puszkę pomidorów. Mielę zupę blenderem.


8. Dokładam pięć łyżek keczupu. Mieszam dokładnie i zagotowuję.


Gotową zupę podaję z makaronem (lub ryżem). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz