niedziela, 23 marca 2014

Spaghetti carbonara

Witam,
zapraszam na makaron.


Będziecie potrzebować:

- makaron spaghetti,
- sól i pieprz,
- dwa jajka,
- dwa żółtka,
- cebula czerwona,
- pół cebuli żółtej,
- 200 gram boczku wędzonego,
- trzy ząbki czosnku,
- zielona pietruszka,
- ser tarty,
250 ml śmietanki 30 %.


Wykonanie:

1. Na patelni rozgrzewam skórkę od boczku.


2. Dodaję drobno pokrojony boczek. Smażę aż się zarumieni.


3. Dwa jajka gotuję na twardo, siekam je na drobno.


4. Wrzucam jajka do miski.


5. Do tej miski wrzucam też usmażony już boczek.


6. Na tłuszcz który wytopił się z boczku wrzucam posiekane cebule.


 7. Wsypuję zmiażdżony czosnek i dolewam 150 ml wody. Zagotowuję.


8. Do dwóch oddzielonych żółtek wlewam śmietankę.


9. Wsypuję do żółtek trzy łyżki tartego sera.


10. Wlewam masę jajeczną do gotującej się cebuli. Nie doprowadzam do wrzenia!


11. Wsypuję na patelnię boczek z jajkami. Podgrzewam krótką chwilę.


12. Dosypuję posiekaną pietruszkę.


13. Wrzucam na patelnię wcześniej ugotowany makaron.


Chwilę jeszcze podgrzewam, ale ie doprowadzam do wrzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz