wtorek, 25 marca 2014

Haluski

Witam,
zapraszam na pyszne kluski.


Będziecie potrzebować:

- dwa jajka,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- koperek,
- mąka.


Wykonanie:

1. Do miski wbijam jajka. Dodaję posiekaną pietruszkę i koperek.


2. Dosypuję szklankę mąki.


3. Dolewam 25 ml ciepłej wody.


4. Mieszam widelcem bardzo intensywnie. Ciasto powinno być gęste, ale sprężyste, więc w razie czego, dosypuję po trochu mąkę.


5. Przekładam ciasto na blat wysypany mąką.


6. Zagniatam na rulon a następnie kroję na kostki 1 na 1 cm.


7. Wrzucam na gotującą, osoloną wodę. Gotuję jeszcze minutę po wypłynięciu.


Wyjmuję łyżką cedzakową. Najlepsze są z tłuszczykiem i skwarkami z boczku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz