Witam,
zapraszam na pyszne kluski.
Będziecie potrzebować:
- dwa jajka,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- koperek,
- mąka.
Wykonanie:
1. Do miski wbijam jajka. Dodaję posiekaną pietruszkę i koperek.
2. Dosypuję szklankę mąki.
3. Dolewam 25 ml ciepłej wody.
4. Mieszam widelcem bardzo intensywnie. Ciasto powinno być gęste, ale sprężyste, więc w razie czego, dosypuję po trochu mąkę.
5. Przekładam ciasto na blat wysypany mąką.
6. Zagniatam na rulon a następnie kroję na kostki 1 na 1 cm.
7. Wrzucam na gotującą, osoloną wodę. Gotuję jeszcze minutę po wypłynięciu.
Wyjmuję łyżką cedzakową. Najlepsze są z tłuszczykiem i skwarkami z boczku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz