czwartek, 9 stycznia 2014

Waniliowiec

Witam,
zapraszam na francuskie ciasto biszkoptowe.


Będziecie potrzebować:

- cztery jajka,
- 250 gram cukru pudru,
- 250 gram mąki,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 gram masła,
- laska wanilii,
- aromat waniliowy.


Wykonanie:

1. Masło roztapiam na bardzo małym ogniu, pozostawiam do ostygnięcia.


2. Oddzielam żółtka od białek.


3. Do żółtek wlewam 10 kropli aromatu waniliowego i dodaję 125 gram cukru pudru.

4. Ubijam mikserem na puszystą pianę.

5. Do drugiej miski wsypuję mąkę, sól, proszek do pieczenia i ziarenka z laski wanilii.


6. Mieszam wszystko i przesypuję do masy z żółtkami.

7. Następnie wlewam do środka zimne masło.

8. Mieszam za pomocą szpatułki.

9. Białka ubijam ze 125 gramami cukru pudru (na tyle długo, aż cukier całkiem się rozpuści).

10. Białka dodaję do ciasta i mieszam delikatnie.

11. Przelewam ciasto do formy. Jeśli nie macie silikonowej (której nie trzeba niczym smarować), użyjcie klasycznej i posmarujcie ją masłem oraz wysypcie mąką. 
Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut.


Pyszne i słodkie, ale jak wystygnie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz