Witam,
zapraszam na doskonały dodatek do pierogów, makaronu czy ryby.
Będziecie potrzebować:
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- łyżka śmietany 22 %,
- pół kostki rosołowej,
- dwie łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- koperek suszony,
- pietruszka zielona.
Wykonanie:
1. Połowę kostki rosołowej zagotowuję w 250 ml wody.
2. Zmniejszam palnik o połowę. Wlewam jogurt.
3. Dokładam śmietanę.
4. Mąkę wsypuję do pojemnika od jogurtu i zalewam do połowy wodą.
5. Mieszam bardzo intensywnie, żeby nie została ani jedna grudka mąki.
6. Wlewam zaczyn z mąki do jogurtu. Zostawiam na gazie jeszcze 10 minut.
7. Wyłączam palnik i dosypuję zieleninę.
8. Na koniec sos solę i pieprzę.
Mi idealnie pasował do ravioli ze szpinakiem i dorsza w orzechach. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz