wtorek, 28 stycznia 2014

Sos śmietanowy

Witam,
zapraszam na doskonały dodatek do pierogów, makaronu czy ryby.




Będziecie potrzebować:

- 150 ml jogurtu naturalnego,
- łyżka śmietany 22 %,
- pół kostki rosołowej,
- dwie łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- koperek suszony,
- pietruszka zielona.


Wykonanie:

1. Połowę kostki rosołowej zagotowuję w 250 ml wody.

2. Zmniejszam palnik o połowę. Wlewam jogurt.


3. Dokładam śmietanę.

4. Mąkę wsypuję do pojemnika od jogurtu i zalewam do połowy wodą.

5. Mieszam bardzo intensywnie, żeby nie została ani jedna grudka mąki.

6. Wlewam zaczyn z mąki do jogurtu. Zostawiam na gazie jeszcze 10 minut.

7. Wyłączam palnik i dosypuję zieleninę.

8. Na koniec sos solę i pieprzę.

Mi idealnie pasował do ravioli ze szpinakiem i dorsza w orzechach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz