niedziela, 10 listopada 2013

Dorsz w orzechowej panierce

Witam,
zapraszam na przepyszną rybę.


Będziecie potrzebować:

- trzy filety z dorsza,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki bułki tartej,
- dwie łyżki płatków owsianych,
 - po dużej szczypcie estragonu i lubczyku,
- jajko,
- 20 orzechów laskowych,
- dwie gałązki pietruszki,
- olej i masło klarowane do smażenia.


Wykonanie:

1. Dorsza osuszam dokładnie, nacieram solą i pieprzem.


2. Rybę kroję na 3 cm kawałki.

3. Do blendera wsypuję bułkę, płatki i suszone zioła. Mielę.


4. Dosypuję obrane orzechy i pietruszkę. Mielę ponownie.

5. Dorsza panieruję w posolonym lekko jajku i w bułce orzechowej.

6. Smażę dorsza na rumiano w patelni z pomieszanymi pół na pół tłuszczami.

7. Wyjmuję na ręczniki papierowe.

Zajadam w ogromnym apetytem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz