Witam,
zapraszam na przepyszną rybę.
Będziecie potrzebować:
- trzy filety z dorsza,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki bułki tartej,
- dwie łyżki płatków owsianych,
- po dużej szczypcie estragonu i lubczyku,
- jajko,
- 20 orzechów laskowych,
- dwie gałązki pietruszki,
- olej i masło klarowane do smażenia.
Wykonanie:
1. Dorsza osuszam dokładnie, nacieram solą i pieprzem.
2. Rybę kroję na 3 cm kawałki.
3. Do blendera wsypuję bułkę, płatki i suszone zioła. Mielę.
4. Dosypuję obrane orzechy i pietruszkę. Mielę ponownie.
5. Dorsza panieruję w posolonym lekko jajku i w bułce orzechowej.
6. Smażę dorsza na rumiano w patelni z pomieszanymi pół na pół tłuszczami.
7. Wyjmuję na ręczniki papierowe.
Zajadam w ogromnym apetytem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz