Witam,
zapraszam na rybę w panierce jak w KFC.
Będziecie potrzebować:
- filety z ryby (około 6-8 sztuk),
- sól i pieprz,
- suszony tymianek i lubczyk,
- 125 ml mleka,
- 100 ml oleju + olej do głębokiego smażenia,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- mąka.
Wykonanie:
1. W miseczce mieszam dużo soli, trochę pieprzu, trochę tymianku i lubczyku.
2. Filety osuszam. Jeśli były mrożone, rozmrażam przez noc.
3. Rybę układam w misce, posypując ją po trochu przyprawami z miseczki, jednak nie więcej niż połowę z posiadanej ilości.
4. Do drugiej miski wlewam mleko i 100 ml oleju.
5. Dosypuję połowę mojej mieszanki przypraw (czyli 1/4).
6. Wsypuję tyle mąki, żeby mieć ciasto konsystencji naleśnikowego.Do tedo jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszam dokładnie.
7. Rybę pokrojoną na mniejsze kawałki przekładam do tej masy.
8. Mieszam bardzo dokładnie.
9. Do worka wsypuję 200 gram mąki, dosypuję pozostałą 1/4 przyprawy ziołowej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszam.
10. Wrzucam do woreczka lekko odsączoną rybę (nie więcej niż 7 kawałków jednocześnie, żeby się nie posklejała).
11. Smażę w głębokim oleju na jasno złoty kolor.
Wyjmuję na chwilę na ręcznik papierowy. Zjadam ze smakiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz