Witam,
zapraszam na prawdziwe czekoladowe muffinki bez kakao.
Będziecie potrzebować:
- jajko,
- łyżka miodu,
- 75 ml mleka,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 200 gram mąki,
- 100 gram brązowego cukru,
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- 0,75 gram czekolady mlecznej.
oraz, do dekoracji:
- czeko lepki
(E.Wedel 15,90 zł, do kupienia w pijalni czekolady Wedla).
Wykonanie:
1. Jajko, miód, mleko i olej wlewam do miski. Mieszam.
2. Do drugiej miski wsypuję mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
3. Wlewam masę jajeczną do mąki.
4. Mieszam dokładnie.
5. Jeżeli ciasto jest za gęste, dolewam odrobinę oliwy.
6. Dodaję posiekaną czekoladę. Mieszam delikatnie.
7. Napełniam foremki do 2/3 ich wysokości. Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni C i piekę 20 minut.
8. Czeko lepki otwieram, rozgrzewam w rękach.
9. Na zupełnie ostygniętych muffinkach wylepiam wzorki z czeko lepków.
Muffinki odstawiam na 10 minut do lodówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz