niedziela, 19 stycznia 2014

Klasyczne placki ziemniaczane

Witam,
zapraszam na mocno klasyczne placki.


Będziecie potrzebować:

- 650 gram ziemniaków,
- jajko,
- cebula,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- pietruszka i koperek,
- olej do smażenia.

Wykonanie:

1. Ziemniaki myję dokładnie  szczoteczką.

2. Mielę je w blenderze.

3. Wykładam na sito, aby dość dobrze odciekły.

4. Do blendera wrzucam obraną cebulę, jajko, pietruszkę i koperek, oraz dużo soli i pieprzu. Mielę.


5. Odcedzone ziemniaki i zmieloną cebulę wsypuję do miski.

6. Dodaję po łyżce (i ani trochę więcej) obu mąk.

7. Mieszam dokładnie.

8. Smażę placki na rozgrzanym oleju.

Uwaga! Nigdy nie dolewam oleju gdy placki są na patelni, bo wtedy nasiąkają tłuszczem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz