poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierogi wigilijne z kapustą kiszoną

Witam,
zapraszam na mój kolejny przepis wigilijny.


Będziecie potrzebować:

FARSZ

- 650 gram kapusty kiszonej,
- cebula,
- marchewka,
- 30 gram suszonych grzybów,
- sól i pieprz,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,


CIASTO

 - 500 gram mąki,
- duże jajko,
- sól,
- 250 ml gorącej wody.


Wykonanie:

1. Grzyby suszone płuczę i namaczam przez pół godziny w szklance ciepłej wody.


2. Posiekaną cebulę blanszuję na maśle klarowanym.


3. Dokładam do niej obraną i startą na drobnej tarce marchew.


4. Dorzucam też dwa liście laurowe i trzy ziela angielskie.


5. Zalewam wodą z grzybami i gotuję 20 minut.


6. Kapustę kroję na drobne (jeśli jest za bardzo ukiszona, najpierw przelewam ją wodą).


7. Wrzucam ją do gotujących się grzybów, gotuję jeszcze 20-25 minut.


Teraz robię ciasto:

8. Mąkę wysypuję na stolnicę, do środka wbijam jajko.


9. Ciacham nożem zagarniając mąkę z obrzeży kopca.


10. Dolewam po trochu wody ciągle zagniatając ciasto.


11. Ciasto zagniatam do czasu, aż będzie miało jednolity kolor.


12. Rozwałkowuję na grubość 3 mm.


14. Wycinam z niego koła.


15. Do każdego wkładam około łyżeczkę przestudzonego farszu.


16. Gotowe pierogi układam na blacie posypanym mąką.


17. Wrzucam do gotującej, osolonej wody. 


18. Czekam aż wypłyną i gotuję jeszcze 3 minuty.


Osączam na łyżce cedzakowej. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz