niedziela, 22 grudnia 2013

Pierniczki

Witam,
zapraszam na kolejną z moich potraw na wigilię.


Będziecie potrzebować:

- 150 gram mąki,
- łyżeczka kakao,
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- żółtko,
- 2,5 łyżki miodu,
- 50 gram masła,
- kilka skórek pomarańczowych i zapach waniliowy (opcjonalnie),
- lukier i dekoracje cukiernicze do przybrania.


Wykonanie:

1. Do  miski wrzucam mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.


2. Dodaj posiekane masło i żółtko.

3. oraz miód i aromat waniliowy.

4. Zamieszaj ciasto.

5. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie, aż nabierze jednolitego koloru.

6. Kulę ciasta wrzuć do woreczka i na maksymalni godzinę włóż do lodówki.

7. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm.
 

8. Wykrawam ciasteczka (z braku foremek, mój mąż zrobił to nożem :) ).
 

9. Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, na 10 minut.
 

 Gotowe ciasteczka odstawiam do ostygnięcia. Potem dekoruję je lukrem, pisakami żelowymi i dekoracjami cukierniczymi, wedle uznania (nie udekorowane ciastka będą niesłodkie). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz