sobota, 7 grudnia 2013

Mus kawowo - czekoladowy

Witam,
zapraszam na deser nie z tej ziemi.


Będziecie potrzebować:

- 100 ml śmietany kremówki,
- 50 gram czekolady gorzkiej,
- 15 gram jogurtu naturalnego,
- żółtko,
- 15 gram cukru pudru,
- 2 łyżki espresso (zimnego), albo 2 łyżki ekstraktu kawowego,
- bita śmietana,
- trochę czekolady do dekoracji.


Wykonanie:

1. Do garnka z grubym dnem wlewam śmietankę.


2. Włączam palnik i dosypuję drobno pokrojoną czekoladę.
 

3. Podgrzewam do czasu, aż czekolada się rozpuści i "puści kilka bąblów". Mieszam.
 

4. Dolewam do tego jogurt, mieszam i wyłączam palnik.
 

5. W osobnej misce ucieram dokładnie żółtko z cukrem pudrem.


6. Powinno mieć jasno - żółty kolor i miękką konsystencję.


7. Do miski wlewam masę czekoladową.


8. Mieszam bardzo intensywnie.


9. Dolewam kawę (lub ekstrakt kawowy). Mieszam.


10. Rozlewam do czterech małych kokilek.


11. Wstawiam w blaszce do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.


12. Wlewam  gorącą wodę do foremki tak, żeby nie przelewała się do kokilek.


13. Piekę około 25 minut aż masa zetnie się na brzegach.


14. Wyjmuję kokilki z wody, zostawiam do całkowitego wystygnięcia.


Wstawiam do lodówki żeby się ochłodziły. Dekoruję bitą śmietaną i startą czekoladą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz