środa, 18 grudnia 2013

Hałuszki

Witam,
zapraszam na pyszne kluski.


Będziecie potrzebować:

- 600 gram ziemniaków,
- cebula,
- jajko,
- pietruszka suszona,
- sól i pieprz,
- mąka.


Wykonanie:

1. Wyszorowane pod bieżącą wodą ziemniaki kroję i wrzucam do blendera.

2. Mielę je bardzo dokładnie.

3. Ziemniaki wysypuję na sito i odcedzam bardzo dokładnie, żeby została tylko skrobia.

4. Do blendera (nie musi być czysty :) ) wrzucaj cebulę, jajko, sól, pieprz i suszoną pietruszkę.


5. Mielę.

6. Jajka z cebulą wlewam do miski.

7. Dokładam do tego ziemniaki.

8. Mieszam dokładnie.

9. Dosypuję porcjami mąkę i mieszam, aż ciasto będzie zwięzłe (u mnie wyszło około 2,5 szklanki mąki).


10. Wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie mieszam.

11. Gdy kluski już wypłyną, gotuję je jeszcze 2 minuty.

12. Odcedzam kluski na sicie. Nie przelewam ich wodą!


Hałuszki doskonale smakują okraszone słoniną czy boczkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz