Witam,
zapraszam na zdrowszą wersję risotto.
Będziecie potrzebować:
- 100 gram ryżu,
- cebula,
- kawałek pora,
- dwa ząbki czosnku,
- rosołek,
- sol i pieprz,
- 125 ml białego wina,
- masło klarowane,
- oliwa,
- opakowanie warzyw mrożonych (koniecznie z marchewką),
- szczypiorek.
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i dwie łyżki oliwy.
2. Wrzucić do niej drobno pokrojoną cebulę i pora. Zblanszować.
3. Dorzucam ryż. Smażę mieszając, aż się zrobi szklisty.
4. Dolewam wino. Mieszam. Gotuję chwilę.
5. Dorzucam kostkę rosołową. Czekam,aż się rozpuści.
6. Podlewam 100 ml wody. Mieszam i czekam się zagotuje.
7. Dolewam kolejne 100 ml wody, wciskam czosnek, mieszam i zagotowuję ponownie.
8. Dolewam kolejne 100 ml wody (to w sumie już 300), wrzucam zamrożone warzywa, mieszam.
9. Duszę ryż aż wchłonie całą wodę, często mieszając.
10. Dosypuję posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
Przed podanie sprawdzam, czy warzywa są już gotowe. Jeśli nie, gotuję jeszcze chwilę z kilkoma łyżkami wody. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz