sobota, 30 listopada 2013

Risotto z warzywami

Witam,
zapraszam na zdrowszą wersję risotto.


Będziecie potrzebować:

- 100 gram ryżu,
- cebula,
- kawałek pora,
- dwa ząbki czosnku,
- rosołek,
- sol i pieprz,
- 125 ml białego wina,
- masło klarowane,
- oliwa,
- opakowanie warzyw mrożonych (koniecznie z marchewką),
- szczypiorek.


Wykonanie:

1. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i dwie łyżki oliwy.


2. Wrzucić do niej drobno pokrojoną cebulę i pora. Zblanszować.

3. Dorzucam ryż. Smażę mieszając, aż się zrobi szklisty.

4. Dolewam wino. Mieszam. Gotuję chwilę.

5. Dorzucam kostkę rosołową. Czekam,aż się rozpuści.


6. Podlewam 100 ml wody. Mieszam i czekam się zagotuje.

7. Dolewam kolejne 100 ml wody, wciskam czosnek, mieszam i zagotowuję ponownie.


8. Dolewam kolejne 100 ml wody (to w sumie już 300), wrzucam zamrożone warzywa, mieszam.


9. Duszę ryż aż wchłonie całą wodę, często mieszając.


10. Dosypuję posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku.

Przed podanie sprawdzam, czy warzywa są już gotowe. Jeśli nie, gotuję jeszcze chwilę z kilkoma łyżkami wody. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz