wtorek, 12 listopada 2013

Lasagne z sosem bolognese

Witam,
zapraszam na danie kuchni włoskiej.


Będziecie potrzebować:

- makaron lasagne,
- puszka krojonych pomidorów,
- sól i pieprz,
- ser tarty,
- 300 g mięsa mielonego (nie drobiowego),
- suszone oregano i bazylia,
- marchewka,
- dwie cebule dymki,
- kawałek pora,
- dwa ząbki czosnku,


Wykonanie:

1. Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę oliwy. Wrzucam obraną i utartą na dużych oczkach tarki marchewkę.


2. Po około 7 minutach dorzucam posiekany por i cebulę.

3. Gdy cebulka się już zblanszuje, dokładam mięso.

4. Wkładam roztarty czosnek, sól i pieprz.

5. Dodaję suszone zioła. Smażę do momentu aż mięso się zupełnie "zetnie".

6. Dolewam pomidory prosto z puszki.


7. Gotuję około 10 minut czasem mieszając.

8. Formę do zapiekanie dokładnie smaruję masłem.

9. Na dnie układam jedną  warstwę surowego makaronu.


10. Polewam ją 1/3 sosu. Następnie znowu układam makaron i znowu polewam go sosem.

11. Na samym wierzchu musi być sos.


12. Posypuję tartym serem. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.

13. Piekę 35-40 minut.

Podaję gorącą, prosto z piekarnika. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz