Witam,
zapraszam na danie kuchni włoskiej.
Będziecie potrzebować:
- makaron lasagne,
- puszka krojonych pomidorów,
- sól i pieprz,
- ser tarty,
- 300 g mięsa mielonego (nie drobiowego),
- suszone oregano i bazylia,
- marchewka,
- dwie cebule dymki,
- kawałek pora,
- dwa ząbki czosnku,
Wykonanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę oliwy. Wrzucam obraną i utartą na dużych oczkach tarki marchewkę.
2. Po około 7 minutach dorzucam posiekany por i cebulę.
3. Gdy cebulka się już zblanszuje, dokładam mięso.
4. Wkładam roztarty czosnek, sól i pieprz.
5. Dodaję suszone zioła. Smażę do momentu aż mięso się zupełnie "zetnie".
6. Dolewam pomidory prosto z puszki.
7. Gotuję około 10 minut czasem mieszając.
8. Formę do zapiekanie dokładnie smaruję masłem.
9. Na dnie układam jedną warstwę surowego makaronu.
10. Polewam ją 1/3 sosu. Następnie znowu układam makaron i znowu polewam go sosem.
11. Na samym wierzchu musi być sos.
12. Posypuję tartym serem. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
13. Piekę 35-40 minut.
Podaję gorącą, prosto z piekarnika. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz