Witam,
zapraszam na deser z mrożonych truskawek.
Będziecie potrzebować:
- galaretka truskawkowa,
- czubata łyżeczka żelatyny,
- 10 mrożonych truskawek,
- jogurt truskawkowy,
- bita śmietana.
Wykonanie:
1. Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wrzątku.
2. Lekko rozmarznięte truskawki przekrawam na pół.
3. Wrzucam do ładnych miseczek po pięć polówek truskawek.
4. Zalewam je jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) galaretką. Ładne miseczki wstawiam do lodówki. Zostawiam w misce jeszcze jej 4 łyżki.
5. Do miski przekładam jogurt. Mieszam.
6. Wrzucam do niego pozostałe połówki truskawek.
7. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki wrzątku.
8. Wlewam dobrze rozpuszczoną żelatynę do jogurtu. Mieszam.
9. Jogurt rozlewam na pól do miseczek z galaretką. Wstawiam do lodówki.
10. Wierzch dekoruję bitą śmietaną (według uznania).
Ja ozdobiłam deser również cukrowymi serduszkami, ale nie jest to konieczne. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz