czwartek, 14 listopada 2013

Fasolka po bretońsku

Witam,
zapraszam na sycącą fasolkę.


Będziecie potrzebować:

- 500 gram fasoli duży jaś,
- sól i pieprz,
- kiełbasa,
- trzy cebule dymki,
- 30 gram wędzonego boczku,
- pomidory krojone w puszce,
- ziele angielskie, jałowiec, majeranek, liść laurowy i pietruszka.


Wykonanie:

1. Umytą i namoczoną przez noc we wrzątku fasolę odcedzam, dodaję liście laurowe, ziele i jałowiec.


2. Wkładam do niej odkrojone tłuste części od boczku. Solę, pieprzę i zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję na średnim ogniu 45 minut.

3. Wyjmuję łyżką cedzakową tłuszcz z boczku i przyprawy.


4. Dosypuję dwie czubate łyżeczki majeranku.

5. Gotuję razem jeszcze 5 minut. Wyłączam.
 

6. Kiełbasę kroję w plastry, następnie każdy plaster na cztery kawałki.


7. Cebulę siekam.

8. Chude części boczku też kroję drobno, zasmażam na patelni 10 minut. Potem wrzucam kiełbasę i cebulę. Smażę wszystko kolejne 10 minut.

9. Zawartość patelni wrzucam do garnka z fasolą.

10. Dodaję zmiksowane pomidory i pietruszkę, gotuję razem jeszcze 15 minut.

Z takiej solidnej porcji wychodzą 4 mocno solidne obiady. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz