Witam,
zapraszam na sycącą fasolkę.
Będziecie potrzebować:
- 500 gram fasoli duży jaś,
- sól i pieprz,
- kiełbasa,
- trzy cebule dymki,
- 30 gram wędzonego boczku,
- pomidory krojone w puszce,
- ziele angielskie, jałowiec, majeranek, liść laurowy i pietruszka.
Wykonanie:
1. Umytą i namoczoną przez noc we wrzątku fasolę odcedzam, dodaję liście laurowe, ziele i jałowiec.
2. Wkładam do niej odkrojone tłuste części od boczku. Solę, pieprzę i zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję na średnim ogniu 45 minut.
3. Wyjmuję łyżką cedzakową tłuszcz z boczku i przyprawy.
4. Dosypuję dwie czubate łyżeczki majeranku.
5. Gotuję razem jeszcze 5 minut. Wyłączam.
6. Kiełbasę kroję w plastry, następnie każdy plaster na cztery kawałki.
7. Cebulę siekam.
8. Chude części boczku też kroję drobno, zasmażam na patelni 10 minut. Potem wrzucam kiełbasę i cebulę. Smażę wszystko kolejne 10 minut.
9. Zawartość patelni wrzucam do garnka z fasolą.
10. Dodaję zmiksowane pomidory i pietruszkę, gotuję razem jeszcze 15 minut.
Z takiej solidnej porcji wychodzą 4 mocno solidne obiady. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz