Witam,
zapraszam na makaron z szafranem.
Będziecie potrzebować:
- 1/4 łyżeczki szafranu,
- trzy łyżki białego wina,
- 200 gram makaronu,
- sól i pieprz,
- dwa jajka,
- 5 łyżek sera tartego,
- dwie łyżki śmietany 30 %,
- 15 gram masła.
Wykonanie:
1. Szafran wsypuję do garnka, zalewam go winem. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam żeby napar naciągnął.
2. Wbijam do miski całe jajka.
3. Dolewam śmietanę i wsypuję 4 łyżki sera.
4. Mieszam za pomocą trzepaczki dość intensywnie.
5. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odlewam 100 ml wody od gotowania.
6. Wodę od gotowania wlać do naparu z szafranem.
7. Wrzucam do szafranu odcedzony już makaron. Mieszam intensywnie.
8. Czekam chwilę by makaron nabrał żółtego koloru.
9. Stawiam na palnik, zalewam masą jajeczną i podgrzewam jeszcze pól minuty.
Od razu podaję i się zajadam. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz