sobota, 19 października 2013

Żółty makaron

Witam,
zapraszam na makaron z szafranem.


Będziecie potrzebować:

- 1/4 łyżeczki szafranu,
- trzy łyżki białego wina,
- 200 gram makaronu,
- sól i pieprz,
- dwa jajka,
- 5 łyżek sera tartego,
- dwie łyżki śmietany 30 %,
- 15 gram masła.


Wykonanie:

1. Szafran wsypuję do garnka, zalewam go winem. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam żeby napar naciągnął.


2. Wbijam do miski całe jajka.

3. Dolewam śmietanę i wsypuję 4 łyżki sera.

4. Mieszam za pomocą trzepaczki dość intensywnie.

5. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odlewam 100 ml wody od gotowania.

6. Wodę od gotowania wlać do naparu z szafranem.

7. Wrzucam do szafranu odcedzony już makaron. Mieszam intensywnie.

8. Czekam chwilę by makaron nabrał żółtego koloru.


9. Stawiam na palnik, zalewam masą jajeczną i podgrzewam jeszcze pól minuty.

Od razu podaję i się zajadam. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz