czwartek, 17 października 2013

Toskańskie frytki

Witam,
zapraszam na oryginalne włoskie frytki.


Będziecie potrzebować:

- 1 kg ziemniaków,
- główkę czosnku,
- sól,
- suszony estragon, tymianek i pietruszka,
- olej do smażenia.


Wykonanie:

1. Ziemniaki myję bardzo dokładnie, najlepiej za pomocą szczoteczki do warzyw. Nie obieram. Odcinam szczyty (około 0,5 cm) i kroję na grube, centymetrowe słupki.


2. Wrzucam do garnka.

3. Zalewam olejem tak,żeby je wszystkie przykryć.



4. Stawiam olej na bardzo dużym ogniu, żeby się zagrzał na około 5 minut. Następnie smażę na mniejszym ogniu, starając się nie mieszać frytek, a jedynie odklejać od ścianek, przez 15 minut.
 

5. Zblanszowane, ale nie rumiane jeszcze frytki wyjmuję łyżką cedzakową na blachę do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia. Dorzucam do nich ząbki nieobranego czosnku.


6. Wszystko posypuję obficie ziołami suszonymi i solą.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut, żeby czosnek się upiekł, ale nie przypalił. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz