Witam,
zapraszam na sałatę z pieczoną cebulą.
Będziecie potrzebować:
- kilka liści sałaty,
- około 5 małych czerwonych cebul,
- sól i pieprz,
- dwie łyżeczki nasion kopru włoskiego,
- oliwa ziołowa,
- trzy plasterki boczku wędzonego,
- pól pora,
- dwa liście świeżej pietruszki,
- pół puszki kukurydzy.
Wykonanie:
1. Cebule obieram, kroję na ćwiartki.
2. Układam na blaszce do pieczenia, polewam oliwą.
3. Posypuję nasionami kopru, mieszam tak, by cebule obtoczyły się w oliwie. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekę nie więcej niż 30 minut pilnując, żeby się nie przypaliły.
4. Wyjmuję blachę z piekarnika. Zostawiam cebulę do całkowitego ostygnięcia. Solę ją lekko.
5. Boczek kroję w niewielką kostkę.
6. Wysmażam go na suchej patelni aż będzie chrupki.
7. Pora kroję w poprzek na cztery, a następnie w plasterki.
8. Dodaję go na moment do smażonego boczku aby się leciutko z blanszował.
9. Przesypuję boczek do dużej miski.
10. Dodaję posiekaną pietruszkę.
11. Dosypuję kukurydzę.
12. Potem przesypuję do miski cebulę. Wszystko solę i pieprzę. Mieszam bardzo delikatnie.
Gotową sałatkę przekładam na podarte drobno liście sałaty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz