środa, 16 października 2013

Sałatka z cebulą i boczkiem

Witam,
zapraszam na sałatę z pieczoną cebulą.


Będziecie potrzebować:

- kilka liści sałaty,
- około 5 małych czerwonych cebul,
- sól i pieprz,
- dwie łyżeczki nasion kopru włoskiego,
- oliwa ziołowa,
- trzy plasterki boczku wędzonego,
- pól pora,
- dwa liście świeżej pietruszki,
- pół puszki kukurydzy.


Wykonanie:

1. Cebule obieram,  kroję na ćwiartki.


2. Układam na blaszce do pieczenia, polewam oliwą.

3. Posypuję nasionami kopru, mieszam tak, by cebule obtoczyły się w oliwie. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.  Piekę nie więcej niż 30 minut pilnując, żeby się nie przypaliły.


4. Wyjmuję blachę z piekarnika. Zostawiam cebulę do całkowitego ostygnięcia. Solę ją lekko.

5. Boczek kroję w niewielką kostkę.


6. Wysmażam go na suchej patelni aż będzie chrupki.

7. Pora kroję w poprzek na cztery, a następnie w plasterki.

8. Dodaję go na moment do smażonego boczku aby się leciutko z blanszował.

9. Przesypuję boczek do dużej miski.

10. Dodaję posiekaną pietruszkę.


11. Dosypuję kukurydzę.


12. Potem przesypuję do miski cebulę. Wszystko solę i pieprzę. Mieszam bardzo delikatnie.

Gotową sałatkę przekładam na podarte drobno liście sałaty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz