Witam,
zapraszam na pyszną pieczeń w sosie pieczarkowym.
Będziecie potrzebować:
- schab bez kości (300 gram),
- pieczarki (250 gram),
- zupa w proszku pieczarkowa instant,
- pół cebuli,
- sól i pieprz,
- pół pora,
- dwa ząbki czosnku.
Wykonanie:
1. Schab obsypuję obficie solą i pieprzem.
2. Obkładam go pokrojonym w cienkie plastry czosnkiem.
3. Obsypuję posiekanym porem.
4. Zalewam trzema łyżkami oliwy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny.
5. W tym czasie siekam cebulę.
6. Formę do zapiekania smaruję masłem.
7. Zupę mieszam z 350 ml zimnej wody. Nie gotuję.
8. Dno formy wysypuję marynatą do mięsa (por z czosnkiem i oliwą).
9. Wysypuję również połowę pokrojonych w plastry pieczarki.
10. Mięso obsmażam na gorącej oliwie.
11. Wykładam mięso do formy.
12. Zalewam przygotowaną zupą.
13. i obkładam drugą połową posiekanych pieczarek oraz cebulą.
14. Pieczeń zapiekam w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku około 55 minut.
Zwracam uwagę na pieczarki ułożone na wierzchu. Jeśli się mocno zarumienią to pieczeń na pewno jest już gotowa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz