środa, 2 października 2013

Pieczeń ze schabu

Witam,
zapraszam na pyszną pieczeń w sosie pieczarkowym.


Będziecie potrzebować:

- schab bez kości (300 gram),
- pieczarki (250 gram),
- zupa w proszku pieczarkowa instant,
- pół cebuli,
- sól i pieprz,
- pół pora,
- dwa ząbki czosnku.


Wykonanie:

1. Schab obsypuję obficie solą i pieprzem.


2. Obkładam go pokrojonym w cienkie plastry czosnkiem.

3. Obsypuję posiekanym porem.

4. Zalewam trzema łyżkami oliwy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny.


5. W tym czasie siekam cebulę.

6.  Formę do zapiekania smaruję masłem.


7. Zupę mieszam z 350 ml zimnej wody. Nie gotuję.


8. Dno formy wysypuję marynatą do mięsa (por z czosnkiem i oliwą).

9. Wysypuję również połowę pokrojonych w plastry pieczarki.

10. Mięso obsmażam na gorącej oliwie.

 11. Wykładam mięso do formy.


12. Zalewam przygotowaną zupą.

13. i obkładam drugą połową posiekanych pieczarek oraz cebulą.

14. Pieczeń zapiekam w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku około 55 minut.

Zwracam uwagę na pieczarki ułożone na wierzchu. Jeśli się mocno zarumienią to pieczeń na pewno jest już gotowa. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz