wtorek, 1 października 2013

Babka cytrusowa

Witam,
zapraszam na pyszną babkę.


Będziecie potrzebować:

- 25 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 4 jajka,
- 25 dag masła,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- pól szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej.


Wykonanie:

1. Masło roztapiam.


2. Rozdzielam żółtka od białek.


3. Mikserem ubijam żółtka z cukrem.


4. Białka ubijam na sztywną pianę.


5. Masło wlewam do ciasta.


6. Dodaję olejek pomarańczowy.


7. Dosypuję też mąkę i proszek do pieczenia.


8. i posiekaną skórkę.


9. Mieszam bardzo dokładnie.


10. Dokładam ubite na sztywno białka.


11. Mieszam delikatnie.


12. Formę do babki smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą.


13. Przelewam ciasto do formy.


Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Babkę wstawiam na około 50 minut. Ciasto wyjmuję z foremki jak już wystygnie. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz