Witam,
zapraszam na pyszną babkę.
Będziecie potrzebować:
- 25 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 4 jajka,
- 25 dag masła,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- pól szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej.
Wykonanie:
1. Masło roztapiam.
2. Rozdzielam żółtka od białek.
3. Mikserem ubijam żółtka z cukrem.
4. Białka ubijam na sztywną pianę.
5. Masło wlewam do ciasta.
6. Dodaję olejek pomarańczowy.
7. Dosypuję też mąkę i proszek do pieczenia.
8. i posiekaną skórkę.
9. Mieszam bardzo dokładnie.
10. Dokładam ubite na sztywno białka.
11. Mieszam delikatnie.
12. Formę do babki smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą.
13. Przelewam ciasto do formy.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Babkę wstawiam na około 50 minut. Ciasto wyjmuję z foremki jak już wystygnie.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz