piątek, 11 października 2013

Kotlety schabowe z kością

Witam,
zapraszam na słuszny kawałek kotleta.


Będziecie potrzebować:

- dwa kotlety schabowe z kością,
- dwie łyżki mąki kukurydzianej,
- dwie łyżki bułki tartej,
- jajko,
- sól i pieprz,
- trochę świeżych ziół ( estragon, tymianek).


Wykonanie:

1. Kotlety posypuję solą i pieprzem, odstawiam na 30 minut.


2. Po tym czasie kotlety nacinam lekko w poprzek białych włókien. Rozbijam młoteczkiem na dość cienkie kotlety.


3. Rozbijam jajko, dodaję do niej sól i pieprz.

4. Roztrzepuję jajko.

5. Na drugi talerz wysypuję mąkę, bułkę i zioła.

 6. Rozgrzewam tłuszcz na patelni.


7. Kotlet panieruję najpierw w jejku, potem w bułce. Wkładam na rozgrzany olej.

Smażę w dwóch stron na dość ciemno zloty kolor. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz