Witam,
zapraszam na słuszny kawałek kotleta.
Będziecie potrzebować:
- dwa kotlety schabowe z kością,
- dwie łyżki mąki kukurydzianej,
- dwie łyżki bułki tartej,
- jajko,
- sól i pieprz,
- trochę świeżych ziół ( estragon, tymianek).
Wykonanie:
1. Kotlety posypuję solą i pieprzem, odstawiam na 30 minut.
2. Po tym czasie kotlety nacinam lekko w poprzek białych włókien. Rozbijam młoteczkiem na dość cienkie kotlety.
3. Rozbijam jajko, dodaję do niej sól i pieprz.
4. Roztrzepuję jajko.
5. Na drugi talerz wysypuję mąkę, bułkę i zioła.
6. Rozgrzewam tłuszcz na patelni.
7. Kotlet panieruję najpierw w jejku, potem w bułce. Wkładam na rozgrzany olej.
Smażę w dwóch stron na dość ciemno zloty kolor. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz