Witam,
zapraszam na pyszne gofry.
- dwie szklanki mąki,
- dwie szklanki mleka,
- dwa jajka,
- sześć łyżek oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru,
- szczypta soli.
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję mąkę.
2. Dodaję cukier i proszek do pieczenia.
3. Wlewam olej.
4. I dodaję oddzielone żółtka oraz mleko.
5. Ciasto w misce ubijam mikserem.
6. W wysokim pojemniku ubijam trzepaczką na sztywno białka z solą.
7. Ubitą pianę dokładam do miski i mieszam delikatnie.
8. Na niewielki spodeczek wlewam trochę oleju do moczenia pędzla.
9. Pędzelkiem smaruję gofrownicę.
10. Nalewam chochlą po trochę masy do formy.
Gofry smażę około 2 minuty, na złoty kolor. Zajadam z dżemem, miodem albo kremem orzechowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz