środa, 9 października 2013

Gofry

Witam,
zapraszam na pyszne gofry.


 
Będziecie potrzebować:

- dwie szklanki mąki,
- dwie szklanki mleka,
- dwa jajka,
- sześć łyżek oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru,
- szczypta soli.


Wykonanie:

1. Do miski wsypuję mąkę.


2. Dodaję cukier i proszek do pieczenia.

3. Wlewam olej.

4. I dodaję oddzielone żółtka oraz mleko.

5. Ciasto w misce ubijam mikserem.

6.  W wysokim pojemniku ubijam trzepaczką na sztywno białka z solą.


7. Ubitą pianę dokładam do miski i mieszam delikatnie.

8. Na niewielki spodeczek wlewam trochę oleju do moczenia pędzla.


9. Pędzelkiem smaruję gofrownicę.

10. Nalewam chochlą po trochę masy do formy.
 

Gofry smażę około 2 minuty, na złoty kolor. Zajadam z dżemem, miodem albo kremem orzechowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz