środa, 7 sierpnia 2013

Karmelizowana cykoria

Witam,
zapraszam na pożywną, warzywną przekąskę.


Będziecie potrzebować:

- trzy cykorie,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- 30 gram masła,
- dwie łyżki cukru.


Wykonanie:

1. Masło roztapiam na patelni.


2. Cykorie obieram z wierzchnich liści i odkrawam żółte końcówki.


3. Przekrawam je dokładnie na pół.


4. Cykorie wkładam na patelnię miejscem przekrojenia do góry.


5. Smażę około 9 minut do momentu zarumienieni się cykorii. Odwracam.


6. Polewam sokiem z cytryny.


7. Posypuję solą, pieprzem oraz cukrem.


8. Duszę jeszcze 15 minut.


Cykoria doskonale smakuje zarówno na gorąco, polane skameralizowanym cukrem jak i na zimno.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz