Witam,
zapraszam na pożywną, warzywną przekąskę.
Będziecie potrzebować:
- trzy cykorie,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- 30 gram masła,
- dwie łyżki cukru.
Wykonanie:
1. Masło roztapiam na patelni.
2. Cykorie obieram z wierzchnich liści i odkrawam żółte końcówki.
3. Przekrawam je dokładnie na pół.
4. Cykorie wkładam na patelnię miejscem przekrojenia do góry.
5. Smażę około 9 minut do momentu zarumienieni się cykorii. Odwracam.
6. Polewam sokiem z cytryny.
7. Posypuję solą, pieprzem oraz cukrem.
8. Duszę jeszcze 15 minut.
Cykoria doskonale smakuje zarówno na gorąco, polane skameralizowanym cukrem jak i na zimno.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz