piątek, 26 lipca 2013

Ryba zapiekana z brokułem

Witam,
zapraszam na typowy polski piątkowy obiad.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram filetów z dowolnej ryby,
- por,
- dwie cebule dymki,
- brokuł,
- sól i pieprz,
- pomysł na … rybę w sosie śmietanowo-koperkowym,
- 50 ml śmietanki 12 %,
- oliwa z oliwek (u mnie cytrynowa).
- świeży tymianek.


Wykonanie:

1. Pomysł na... gotuję wg przepisu na opakowaniu.


2. Filety osuszam. Jeśli są mrożone to rozmrażam je przez noc.


3. Kroję filety na drobniejsze kawałki, Solę i pieprzę z obu stron.


4. Rybę odstawiam na kilka minut.


5. Następnie lekko obsmażam filety na oliwie cytrynowej.


6. Pora kroję w plasterki.


7. Cebule również kroję w plasterki.


8. Brokuł rozdzielam na mniejsze różyczki.


 9. Mieszam wszystkie warzywa w naczyniu do zapiekania.


10. Do warzyw wkładam podsmażoną rybę.


11. Zalewam wszystko pomysłem na...


12. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę 20 - 25 minut.


Pyszna, zdrowa rybka pasuje z frytkami z patatów.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz