wtorek, 13 sierpnia 2013

Górska zapiekanka makaronowa

Witam,
zapraszam na nowy smak makaronu.


Będziecie potrzebować:

- 2 ziemniaki (około 180 gram),
- sól i pieprz,
- 200 gram makaronu,
- 120 gram surowego boczku,
- cebulka szalotka,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 50 ml białego wina,
- 100 ml śmietanki,
- gałka muszkatołowa,
- 70 gram startego sera.


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieram, myję i kroję w ósemki.


2. Gotuję w osolonej wodzie 20 minut.


3. Do garnka z ziemniakami dorzucam makaron. Gotuję jeszcze 8 minut.


4. Odlewam szklankę wody od gotowania. Odcedzam na sicie. Zostawiam do całkowitego osuszenia.


5. Rozgrzewam na patelni oliwę czosnkową.


6. Boczek kroję w drobną kostkę.


7. Wrzucam na rozgrzaną oliwę. Smażę 4 - 5 minut.


8. Dodaję posiekaną cebulkę. Smażę kolejne 5 minut. Dokładam trochę pieprzu i suszony tymianek.


9. Dolewam wino, czekam aż się zagotuje i trochę odparuje.


10. Dokładam sporą szczyptę gałki i dolewam śmietanę. Dobrze mieszam i zdejmuję patelnię z palnika.


11. Makaron i ziemniaki wrzucam do garnka (lub miski), dokładam boczek z patelni i wlewam szklankę odlanej wcześniej wody.


12. Dokładam do tego połowę porcji sera. Mieszam bardzo dokładnie.


13. Przekładam do formy żaroodpornej.


14. Posypuję resztą sera.


15. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C. Wstawiam na 20 minut.


Pomysł mocno wzorowałam na przepisie z książki Nigella Lawson "Nigellissima - Włoskie Smaki".
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz