poniedziałek, 15 lipca 2013

Udka z kaczki w majeranku

Witam,
zapraszam na idealny obiad.


Będziecie potrzebować:

- dwa udka kaczki (400 gram),
- sól, pieprz,
- majeranek,
- oliwa (u mnie paprykowa),
- dwie cebule dymki,
- kostka rosołowa.


Wykonanie:

1. Udka dokładnie myje i osuszam ręcznikiem papierowym.


2. Nacieram solą i pieprzem.



3. Obsypuję dość obficie majerankiem, z każdej strony.


4. Oliwę rozgrzewam. 


5. Obsmażam udka po 10-15 minut z każdej strony.


6  Cebulę obieram, kroję w półksiężyce.


7. Na minutę wrzucam do kaczki.


8. Dokładam rosołek.


9. Zalewam 500 ml wody.


10. Tak przygotowaną kaczkę duszę na niewielkim ogniu 1,5-2 godzin, czasem odwracając.

Kaczka najlepiej smakuje przygotowana dzień wcześniej. Podana z ziemniakami i fasolką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz