Witam,
zapraszam na idealny obiad.
Będziecie potrzebować:
- dwa udka kaczki (400 gram),
- sól, pieprz,
- majeranek,
- oliwa (u mnie paprykowa),
- dwie cebule dymki,
- kostka rosołowa.
Wykonanie:
1. Udka dokładnie myje i osuszam ręcznikiem papierowym.
2. Nacieram solą i pieprzem.
3. Obsypuję dość obficie majerankiem, z każdej strony.
4. Oliwę rozgrzewam.
5. Obsmażam udka po 10-15 minut z każdej strony.
6 Cebulę obieram, kroję w półksiężyce.
7. Na minutę wrzucam do kaczki.
8. Dokładam rosołek.
9. Zalewam 500 ml wody.
10. Tak przygotowaną kaczkę duszę na niewielkim ogniu 1,5-2 godzin, czasem odwracając.
Kaczka najlepiej smakuje przygotowana dzień wcześniej. Podana z ziemniakami i fasolką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz