Witam,
zapraszam na schabowego w oryginalnej panierce.
Będziecie potrzebować:
- dwa kawałki mięsa na kotlety schabowe,
- jajko,
- ząbek czosnku,
- duża garść pestek dyni,
- duża garść płatków owsianych,
- sól, pieprz, przyprawa do grilla,
- trzy łyżki bułki tartej,
- świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano).
Wykonanie:
1. Kotlety roztłukuję młotkiem na średniej grubości płaty.
2. Posypuję salą, pieprzem i przyprawą do grilla. Odstawiam na dłuższą chwilę do lodówki.
3. Do moździerza wrzucam obrane pestki dyni, delikatnie roztłukuję.
4. Potłuczone pestki dyni oraz płatki owsiane wrzucam do głębokiego talerza.
5. Dorzucam posiekane zioła.
6. I bułkę tartą.
7. Do drugiego talerza wbijam jajko, dodaję do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozkłucam.
8. Może kotlety najpierw w jajku, potem w panierce.
9. Smażę na średnim gazie do uzyskania pożądanego koloru.
Kotlety smakują najlepiej z odsmażanymi kopytkami lub gnocchi.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz