Witam,
zapraszam na tradycyjne polskie mielone, z odrobiną kuchni azjatyckiej.
Będziecie potrzebować:
- 250 gram mięsa mielonego,
- dwie cebule dymki,
- jajko,
- trzy czubate łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz,
- trochę świeżych ziół (bazylia, oregano, estragon),
- sos sojowy,
- dwa plasterki sera.
- tłuszcz na patelnię.
Wykonanie:
1. Mięso wrzucam do miski.
2. Dodaję jajko.
3. Dwie łyżeczki sosu sojowego.
4. Dodaję też sól, sporo pieprzu, posiekane zioła i kieliszek (25 ml) przegotowanej, zimnej wody.
5. oraz posiekaną cebulę.
6. I bułkę tartą.
7. Ser żółty kroję bardzo drobno, dokładam do mięsa i mieszam dokładnie.
8. Lekko zwilżonymi dłońmi formułuję nie wielkie kotleciki. Wrzucam na rozgrzaną patelnię.
9. Smażę na średnim ogniu do uzyskania pożądanego koloru.
Kotleciki najlepiej smakują z młodymi gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz