piątek, 5 lipca 2013

Kotlety mielone z serem i sosem sojowym

Witam,
zapraszam na tradycyjne polskie mielone, z odrobiną kuchni azjatyckiej.


 Będziecie potrzebować:

- 250 gram mięsa mielonego,
- dwie cebule dymki,
- jajko,
- trzy czubate łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz,
- trochę świeżych ziół (bazylia, oregano, estragon),
- sos sojowy,
- dwa plasterki sera.
- tłuszcz na patelnię.


Wykonanie:

1. Mięso wrzucam do miski.


2. Dodaję jajko.


3. Dwie łyżeczki sosu sojowego.


4. Dodaję też sól, sporo pieprzu, posiekane zioła i kieliszek (25 ml) przegotowanej, zimnej wody.


5. oraz posiekaną cebulę.


6. I bułkę tartą.


7. Ser żółty kroję bardzo drobno, dokładam do mięsa i mieszam dokładnie.


8. Lekko zwilżonymi dłońmi formułuję nie wielkie kotleciki. Wrzucam na rozgrzaną patelnię.


9. Smażę na średnim ogniu do uzyskania pożądanego koloru.


Kotleciki najlepiej smakują z młodymi gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz