czwartek, 25 lipca 2013

Bataty jak frytki

Witam,
zapraszam na słodkie ziemniaki.



Będziecie potrzebować:

- dwa bataty (około 1 kg),
- tłuszcz do smażenia,
- sól.


Wykonanie:

1.W garnku nastawiam wodę. Solę ją (jak na makaron).


2. Obrane bataty kroję najpierw w plastry grubości około 6 mm. Następnie kroję je jak frytki.


3. Pokrojone bataty wrzucam na 1 minutę do gotującego się wrzątku.


4. Odsączam na sitku dość dokładnie.


5. Do rozgrzanego tłuszczu wsypuję przestudzone bataty. Smażę aż będą chrupiące.


6. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.


Jeszcze ciepłe bataty przekładam na talerz i solę delikatnie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz