Witam,
zapraszam na sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Będziecie potrzebować:
- mięso mielone 250 gram,
- dwie marchewki,
- dwie cebule dymki,
- trzy małe ząbki czosnku,
- por,
- sól i pieprz,
- puszka pomidorów,
- makaron do spaghetti,
- ser tarty,
- świeże zioła (oregano, bazylie, tymianek).
Wykonanie:
1. Marchewki myję, obieram, ucieram na grubej tarce. Duszę na patelni 5 minut.
2. Do patelni wrzucam posiekane cebule.
3. Dodaję też drobno posiekany czosnek oraz pora, Mieszam
4. Dokładam mięso mielone.
5. Solę i pieprzę. Duszę 10 minut czasem mieszając.
6. Dorzucam drobno pokrojone zioła.
7. Wrzucam puszkę pomidorów. Duszę jeszcze 5 minut.
8. Dosypuję łyżkę sera.
8. Gotuję makaron.
Spaghetti można ugotować "dzień wcześniej". Najlepiej smakuje podane z serem i pietruszką.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz