czwartek, 25 lipca 2013

Spaghetti Bolognese

Witam,
zapraszam na sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.


Będziecie potrzebować:

- mięso mielone 250 gram,
- dwie marchewki,
- dwie cebule dymki,
- trzy małe ząbki czosnku,
- por,
- sól i pieprz,
- puszka pomidorów,
- makaron do spaghetti,
- ser tarty,
- świeże zioła (oregano, bazylie, tymianek).


Wykonanie:

1.  Marchewki myję, obieram, ucieram na grubej tarce. Duszę na patelni 5 minut.


2. Do patelni wrzucam posiekane cebule.


3.  Dodaję też drobno posiekany czosnek oraz pora, Mieszam


4. Dokładam mięso mielone.


5. Solę i pieprzę. Duszę 10 minut czasem mieszając.


6. Dorzucam drobno pokrojone zioła.


7. Wrzucam puszkę pomidorów. Duszę jeszcze 5 minut.


8. Dosypuję łyżkę sera.


8. Gotuję makaron.


Spaghetti można ugotować "dzień wcześniej". Najlepiej smakuje podane z serem i pietruszką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz