czwartek, 20 czerwca 2013

Truskawki na kruchym cieście

Witam,
zapraszam na pyszny deser.


Będziecie potrzebować:

- banan,
- 0,5 kg truskawek,
- ciasto kruche schłodzone,
- galaretka truskawkowa,
- serek waniliowy,
- dwie łyżki żelatyny,
- trochę mleka.


Wykonanie:

1. Rozwijam ciasto, układam na nim blaszkę do pieczenia tak, by było jeszcze ciasto na margines. Wycinam.


2. Ciasto wkładam do formy, zawijam brzegi i dziurakię spód widelcem.


3. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piekę 20 - 25 minut. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika do całkowitego ostudzenia.


4. W miseczce rozpuszczam dwie łyżki żelatyny w połowie szklanki wrzątku. Dolewam pięć łyżek mleka i wkładam serek waniliowy.Dobrze mieszam.


5. Wylewam to na wystudzone ciasto, tak aby wystawały brzegi ciasta. Układam całe, wymyte i odszypułkowane truskawki.


6. Galaretkę rozrabiam w szklance wrzątku. Odstawiam do momentu aż prawie zastygnie.


7. Między truskawki wkładam plasterki banana. Zalewam wszystko zimną galaretką.


8. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz