Witam,
zapraszam na pyszny deser.
Będziecie potrzebować:
- banan,
- 0,5 kg truskawek,
- ciasto kruche schłodzone,
- galaretka truskawkowa,
- serek waniliowy,
- dwie łyżki żelatyny,
- trochę mleka.
Wykonanie:
1. Rozwijam ciasto, układam na nim blaszkę do pieczenia tak, by było jeszcze ciasto na margines. Wycinam.
2. Ciasto wkładam do formy, zawijam brzegi i dziurakię spód widelcem.
3. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piekę 20 - 25 minut. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika do całkowitego ostudzenia.
4. W miseczce rozpuszczam dwie łyżki żelatyny w połowie szklanki wrzątku. Dolewam pięć łyżek mleka i wkładam serek waniliowy.Dobrze mieszam.
5. Wylewam to na wystudzone ciasto, tak aby wystawały brzegi ciasta. Układam całe, wymyte i odszypułkowane truskawki.
6. Galaretkę rozrabiam w szklance wrzątku. Odstawiam do momentu aż prawie zastygnie.
7. Między truskawki wkładam plasterki banana. Zalewam wszystko zimną galaretką.
8. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz