Witam,
zapraszam na prawdziwie wykwintny dodatek do zwyczajnego obiadu.
Będziecie potrzebować:
- 200 gram ryżu,
- cztery cebule dymki,
- po łyżce masła i oleju,
- łyżeczka musztardy,
- 125 ml białego wina,
- rosołek w kostce,
- 100 gram sera drobno tartego,
- dwie łyżki szczypiorku do dekoracji.
Wykonanie:
1. Masło z olejem rozgrzewam na patelni.
2. Podsmażam pokrojone dymki na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
3. Dosypuję ryż i mieszam przez minutę.
4. Następnie zwiększam ogień i wlewam wino. Mieszam aż się całe nie wchłonie.
5. Dokładam musztardę. Mieszam.
6. Dokładam rosołek.
7. Dolewam po trochu wodę przegotowaną (w sumie 1 litr). Po każdej wlanej porcji mieszam i czekam aż ryż wchłonie płyn. Dopiero wtedy wlewam kolejną porcję.
8. Mieszając gotuję ryz około 18 minut.
9. Dodaję ser i mieszam aż się rozpuści.
10. Zdejmuję patelnie z ognia, ciągle mieszając. Nakładam risotto na talerze i posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz