czwartek, 20 czerwca 2013

Risotto z serem

Witam,
zapraszam na prawdziwie wykwintny dodatek do zwyczajnego obiadu.


Będziecie potrzebować:

- 200 gram ryżu,
- cztery cebule dymki,
- po łyżce masła i oleju,
- łyżeczka musztardy,
- 125 ml białego wina,
- rosołek w kostce,
- 100 gram sera drobno tartego,
- dwie łyżki szczypiorku do dekoracji.


Wykonanie:

1. Masło z olejem rozgrzewam na patelni.


2. Podsmażam pokrojone dymki na niewielkim ogniu, aż zmiękną.


3. Dosypuję ryż i mieszam przez minutę.


4. Następnie zwiększam ogień i wlewam wino. Mieszam aż się całe nie wchłonie.


5. Dokładam musztardę. Mieszam.


6. Dokładam rosołek.


7. Dolewam po trochu wodę przegotowaną (w sumie 1 litr). Po każdej wlanej porcji mieszam i czekam aż ryż wchłonie płyn. Dopiero wtedy wlewam kolejną porcję.


8. Mieszając gotuję ryz około 18 minut.


9. Dodaję ser i mieszam aż się rozpuści.


10. Zdejmuję patelnie z ognia, ciągle mieszając. Nakładam risotto na talerze i posypuję posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz