środa, 12 czerwca 2013

Sok różany

Witam,
zapraszam na tani różowy, a zarazem szalenie wykwintny sok.

  Będziecie potrzebować:

- sześć garści płatków dzikiej róży,
- cytryna,
- szklanka cukru.


Wykonanie:

1. Patki wkładam do wyparzonego słoika, wciskam całą cytrynę i zalewam litrem przegotowanej, zimnej wody. Odstawiam na 24 godziny.


2. Po tym czasie, nie odkręcając słoika, mieszam płatki potrząsając kilka razy słoikiem. Odstawiam na kolejne 24 godziny.


3. Zawartość całego słoika wlewam do garnka, dolewam pół litra wody i wsypuję cukier. Gotuję 40 minut bez przykrycia.

4. Przecedzam sok, wlewam do słoików. Zakręcam i odwracam do góry dnem. Czekam 1,5 dnia aż wystygną.

Sok do picia rozcieńczam w stosunku 1:1. Polecam jednak użyć około filiżanki (150 ml) do podlania pieczeni z szynki. Smakuje wiosenni i wybornie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz