Witam,
zapraszam na śniadanie. Ciepłe bułeczki i pyszna konfitura.
Będziecie potrzebować:
- cztery garście płatków dzikiej róży,
- dwie szklanki cukru,
- cytryna,
- żelfix 3:1.
Wykonanie:
1. Płatki układam w pojemniku,, naprzemiennie przesypuję cukrem (około jednej szklanki).
2. Pojemnik zamykam, odkładam na 24 godziny.
3. Na drugi dzień zagotowuję litr wody, dosypuję szklanką cukru. Mieszam i zagotowuję.
4. Dolewam sok z całej cytryny.
5. Dokładam płatki z pojemnika i małą paczkę żelfixu.
6. Gotuję półtorej godziny na małym ogniu.
7. Rozgotowane płatki mielę blenderem. Gotuję jeszcze chwilę, stale mieszając.
8. Jeszcze gorące konfitury przekładam do wyparzonego słoika. Zakręcam i odwracam do góry dnem.
Konfitura smakuje idealnie na późne, niedzielne śniadanie.
Smacznego!
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz