środa, 12 czerwca 2013

Konfitura z płatków dzikiej róży

Witam,
zapraszam na śniadanie. Ciepłe bułeczki i pyszna konfitura.



 Będziecie potrzebować:

- cztery garście płatków dzikiej róży,
- dwie szklanki cukru,
- cytryna,
- żelfix 3:1.


Wykonanie:

1. Płatki układam w pojemniku,, naprzemiennie przesypuję cukrem (około jednej szklanki).


2. Pojemnik zamykam, odkładam na 24 godziny.


3. Na drugi dzień zagotowuję litr wody, dosypuję szklanką cukru. Mieszam i zagotowuję.


4. Dolewam sok z całej cytryny.


5. Dokładam płatki z pojemnika i małą paczkę żelfixu.


6. Gotuję półtorej godziny na małym ogniu.


7. Rozgotowane płatki mielę blenderem. Gotuję jeszcze chwilę, stale mieszając.


8. Jeszcze gorące konfitury przekładam do wyparzonego słoika. Zakręcam i odwracam do góry dnem.


Konfitura smakuje idealnie na późne, niedzielne śniadanie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz