czwartek, 17 lipca 2025

Rzodkiewki kiszone

Witam,

zapraszam na przysmak motocyklistów.


Będziecie potrzebować:

- rzodkiewki,

- sól i cukier,

- kwiaty kopru,

- pieprz ziarnisty,

- chrzan,

- ząbki czosnki,

- gorczyca.



Wykonanie:

1. Przygotowuję zalewę. Do każdego litra wody wsypuję 5 płaskich łyżeczek soli (25 gram) i pół łyżeczki cukru. Zagotowuję i odstawiam na noc.


2. Do dużej, ceramicznej (koniecznie!) misy wrzucam porwane kwiaty kopru, rozdrobniony korzeń chrzanu, przepołowione wzdłuż ząbki czosnku, garść pieprzu ziarnistego oraz dwie łyżki gorczycy.


3. Od rzodkiewek odkrawam korzonek i liście. Przepoławiam.  


4. Płuczę bardzo dokładnie.


5. Wrzucam do miski ceramicznej i zalewam wcześniej przygotowaną zalewą.


6. W misce trzymam rzodkiewki dwie doby. Następnie przekładam je do słojów i dodaję odcedzoną już zalewę.


Zwykle przygotowuję rzodkiewki na tydzień przez imprezą. Jeśli stoją dłużej kolor ich skórki rozmywa się w zalewie i przesiąka przez rzodkiewki. Wtedy są bardziej aromatyczne ale mniej intensywne w smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz