Witam,
zapraszam na przysmak motocyklistów.
Będziecie potrzebować:
- rzodkiewki,
- sól i cukier,
- kwiaty kopru,
- pieprz ziarnisty,
- chrzan,
- ząbki czosnki,
- gorczyca.
Wykonanie:
1. Przygotowuję zalewę. Do każdego litra wody wsypuję 5 płaskich łyżeczek soli (25 gram) i pół łyżeczki cukru. Zagotowuję i odstawiam na noc.
2. Do dużej, ceramicznej (koniecznie!) misy wrzucam porwane kwiaty kopru, rozdrobniony korzeń chrzanu, przepołowione wzdłuż ząbki czosnku, garść pieprzu ziarnistego oraz dwie łyżki gorczycy.
6. W misce trzymam rzodkiewki dwie doby. Następnie przekładam je do słojów i dodaję odcedzoną już zalewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz