piątek, 18 lipca 2025

Karkówka pieczona w Coli

Witam,

zapraszam na pyszną pieczeń.


Będziecie potrzebować:

- 450 gram karkówki,

- sól i pieprz,

- dwie cebule,

- cztery ząbki czosnku,

- ketchup,

- musztarda,

- 500 ml coli,

- papryka ostra, słodka, oregano.


Wykonanie:

1. Karkówkę kroję w centymetrowe plastry.


2. Każdy rozbijam trochę tłuczkiem.


3. Z przypraw: oregano, papryk, pieprzu i soli przygotowuję mieszankę i dokładnie posypuję każdy plaster mięsa.


4. Obsmażam mięso dokładnie na gorącej patelni.


5. Cebulę kroję na ósemki a czosnek na plastry. Posypuję nimi każdą warstwę mięsa ułożoną w naczyniu żaroodpornym.



6. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam colę.


7. Dolewam 180 gram keczupu i 30 gram musztardy.


8. Zagotowaną zalewą polewam mięso.


9. Piekę 1 h i 40 minut w temperaturze 160 stopni C.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz